Milky Way

Csillagos égbolt

2023.12.05.

Ha felnézel a csillagos égboltra és az időjárás megfelelő, ráadásul a fényszennyezés is minimális az a sok milliárnyi csillag felletted, igen, az a Tejút.

A Tejútrendszer a galaxisunk, ami milliárdokban mérhető csillagokat tartalmaz. Ezek a csillagok különböző méretűek, tömegűek és fényességűek, és számos különböző csillagászati jellemzővel rendelkeznek.

A Tejútrendszerben található csillagok közé tartozik a Napunk is, valamint számos ismert csillag, mint például a Sirius, a Betelgeuse, vagy a Rigel. A csillagok eloszlása a galaxisban nem egyenletes: a galaxis központjában, a spirálkarokban és a galaktikus korongban a legsűrűbb a csillagsűrűség.

A Tejútrendszer csillagai között vannak fiatal, fényes, nagy tömegű csillagok, valamint öregebb, kevésbé fényes vörös törpék is. A galaxisunkban található csillagok összetétele és eloszlása folyamatosan változik a csillagok születése, fejlődése és halála miatt.

Fotó forrása: wallpaperaccess.com


Megosztom
Csoda az otthonodba

Csoda az otthonodba

Több alkalommal is írtunk a LED-es világítás előnyeiről, most ezt folytatjuk ebben a cikkben, hiszen vállalkozásunk a...